Hjertevarmt
musikkteater
med Moddi

Ribbe, medisterkaker, sosisser, poteter, mandelpoteter, surkål, rødkål, tyttebærsyltetøy, sennep, svisker, epler, salt, pepper, pinnekjøtt, vossakorv, kålrot, gulrot, smør, lutefisk, bacon, erter, ertestuing, fløte, potetlefeser, brunost, hvitost, risengrynsgrøt, melk, sukker,

Kjære publikum

«Men når man heller alt av håp og alt av drømmer inn i én enkelt dag, så så blir den jo til slutt full. Den stakkars dagen er på bristepunktet lenge før den engang er her.» Kristofer Grønskag

Det er velkjent at jula er utfordrende for mange, og det finnes en rekke individuelle årsaker til det. Da Moddi kom til Nordland Teater med ønske om et samarbeid om Ujul, var vi derfor ikke i tvil om at det var noe vi ville være en del av. For det lages et utall forestillinger i førjulstiden, men de fleste bygger opp under drømmen om den perfekte jula. Ujul er et alternativ til disse.

Det har vært et flott kunstnerisk lag som skapte veien mens de gikk dette siste halvåret. Låter og tekster har blitt laget og regivalg har blitt tatt – noe har blitt strøket, mens noe annet har blitt stående. Sitatet ovenfor fikk for eksempel ikke være med i den endelige forestillingen. Vi har ikke manglet utfordringer i løpet av prosessen, men det har vært stor fleksibilitet i absolutt alle leire og til slutt står vi klare med resultat vi er stolte over å presentere sammen med Arktisk Filharmoni. En julegave, så å si...

Jeg ønsker dere alle en god kveld på teatret, og en fredfylt desember.

Birgitte Strid

Teatersjef

kanel, røyka laks, grava laks, egg, julesild, rømmesild, sursild, peppersild, sennepsild, karrisild, tomatsild, ramsløksild, julesylte, ribberull, juleskinke, roastbiff, pæreskinke, fenalår, morrpølse, edamer, grov leverporstei, fin leverpostei, julepostei, potetsalat, waldorfsalat, majones, remulade, rømme, melk, tomat, agurk, paprika, eplejuice, appelsinjuice, klementiner, banan, avokado, eple, kaffe, te, yoghurt,

Regissørens tekst

Working on this performance has been filled with joy and pleasure. I hope that comes across to the audience.

I really like it when different things that happens to us during the process of creating the show are woven into the performance. Then the performance turns out like a knitted sweater.

UJUL for me is a vivid example of the fact that theater is when people come up with something together, agree, refuse, swear, but then reconcile. All this happens only when you are really present. You don’t ride on predetermined rails, but you see and hear people around you. The most interesting thing is HERE and NOW.

Arbeidet med denne forestillingen har vært fylt med glede og fornøyelse.

Jeg håper det vil vise seg for publikum. Jeg liker veldig godt når forskjellige ting som skjer med oss under prosessen med å lage showet flettes inn i forestillingen. Da blir forestillingen som en strikket genser.

UJUL for meg er et levende eksempel på at teater er når folk finner på noe sammen, blir enige, nekter, banner, men så forsoner seg. Alt dette skjer bare når du virkelig er til stede. Du kjører ikke langs forhåndsbestemte skinner, men du ser og hører menneskene rundt deg. Det mest interessante er HER og NÅ.

Oleg Glushkov

Regissør

pepperkakedeig, twist, melkesjokolade, sjokoladetrøfler, after eight, mokkabønner, kremtopper, potetgull, smågodt, marsipan, nøtter, mandler, mandelgave, kransekake, smultringer og gløgg, gløggmiks, julebrus, kanskje litt sukkerfri brus, vaniljestang, rød saus, is, potetmel, mel, gjær, rosiner, muskatnøtt, nellikspiker, ingefær, hvitløk, vaniljesukker, bakepulver, kardemomme, rapsolje, stearinlys, servietter, fyrstikker,

Litt tid e den største presang

Eg veit at du prøv, og eg trur du førstår at eg elsk deg uansett ka eg får

Artist, låtskriver, historieforteller, aktivist. Kjært barn har mange navn.

PÅL MODDI Knutsen har utgitt seks album så langt, vunnet Spellemannspris og vært budbringer for en mer miljøvennlig verden.

MUSIKKEN HANS er beskrevet som ærlig, energisk og varm. Slik er også Moddi som person. En forfriskende pust som manøvrerer mellom ulike sjangre, mellom de store scener med orkester og de små med seg selv og kassegitaren. Alltid tett på og godt forberedt. Og stadig mer opptatt av å følge hjertet mer enn strømmen. Formidlingen skal være personlig, ekte, gi mening i vår tid. I Ujul tro vi du vil kjenne deg igjen, - eller kjenne noen som kjenner seg igjen.

UJUL BLIR en storslagen og hjertevarm oppsetning med regissør Oleg Glushkov, 6 skuespillere og 6 musikere på scena. Sammen utgjør de en nydelig helhet. Med nyskrevne tekster av Pål Moddi Knutsen og dramaturg Kristofer Blindheim Grønskag som beveger seg på mange plan og med en god porsjon humor rundt o’store julehøytiden.

MODDI HAR klare tanker om hva han vil formidle og at han vil fortsette å utforske. Det skal være oppdatert, ikke utdatert.

Oppsetningen er et samarbeid med Nordland Teater og Arktisk Filharmoni, hvordan startet det hele?

- ETTER å ha spilt tusen solokonserter de siste årene, drømte jeg om å gjøre noe helt annerledes og tok kontakt med Nordland Teater med spørsmål om dere ønsket en juleforestilling. På det tidspunktet hadde jeg bare to-tre sanger, og vi satte raskt i gang med å drodle frem nye. Det viste seg at det var lett å finne nye ting å synge om – jula har nok av skyggesider som ikke er skrevet popsanger om.

Fortell om Ujul, hva er du mest fornøyd med?

– UJUL er skrevet baklengs: Først kom sangene, så har Kristofer skapt en historie som knytter dem sammen. Menneskene vi møter på scenen er veldig gjenkjennelige – de strever og sliter i julestria, akkurat sånn som oss andre. Første gang jeg leste manus, måtte jeg felle en tåre. Det var som om sangene mine fikk et helt annet liv når de inngikk i en historie.

Det åpner opp for nye mulige tolkninger?

- JA. Det er utrolig spennende å arbeide innenfor teateret! Regissør Oleg kommer med nye ideer hver eneste dag, og har fylt forestillingen med både humor og glede. Der jeg vanligvis står rett opp og ned i olabuksa og fremfører visene mine, skal jeg denne gangen både danse og kle meg ut. Det beste kostymet så langt er et heldekkende antrekk av julegaver hvor jeg knapt ser hvor jeg går. Det er akkurat sånn julaften føles for meg.

Som et vandrende juletre?

- UJUL er en slags motreaksjon på alle de super-over-megakoselige juleforestillingene som sendes ut på veien hvert år, hvor visesangere fra hele landet gliser foran gulltrekte julekuler og juletrær med polkastenger. Alle vet at jula er mye mer enn bare kos, og i denne forestillingen bruker vi musikk til å konfrontere både galskapen og stresset vi skaper for oss selv. Jeg tok initiativ til UJUL fordi jeg selv følte at jeg trengte en slik forestilling, og jeg tror jeg er langt fra alene.

OG JA, vi kjenner oss igjen. Det betyr ikke at vi skal slutte å glede oss til jul. Men kanskje heller huske på at vi ikke må strebe etter å gjøre alt så perfekt. Heller ikke i jula. Da kan det lett gå skeis.

dopapir, kjøkkenpapir og bakepapir, and, appelsiner, Grandiosa, reker, aioli, duker, bordpynt, flatbrød, samarin, juleansjos, bayonneskinke, rekekabaret, rekesalat, finske brød, loff, sylteagurk, rødbeter, rakfisk, rødløk, syltelabber, kalkun, multer, rosenkål, blomkålbuketter, stangselleri, druer, valnøtter, paranøtter, dadler, fiken, litt urter, snøfrisk, rødvin, hvitvin, øl, juleøl, akevitt, baileys, cognac, sherry, champagne,

TEKST / MUSIKK Pål Moddi Knutsen
DRAMATIKER Kristofer Blindheim Grønskag
REGI / KOREOGRAFI Oleg Glushkov
IDÉ / KONSEPT Sigrid Strøm Reibo og Pål Moddi Knutsen
REGIASSISTENT Ola Gamkinn
SCENOGRAFI- OG KOSTYMEDESIGN Mårten K. Axelsson
LYSDESIGN Vegar Angel Nordheim Andreassen
MEDVIRKENDE Pål Moddi Knutsen, Reidar Sørensen, Line Heie Hallem, Rune Storsæther Løding, Maiken Vembre, Hannah Schulte Strid
MUSIKALSK LEDER / KAPELLMESTER / TANGENTER Sverre Tollefsen Laupstad
ARKTISK FILHARMONI Håvard Schulerud Bilsbak (cello), Natalya Girunyan (bratsj), Johannes G. Liebig (fiolin), Anders Melhus (fiolin), Ingvild Maria Mehus (bass)
TROMMER Tore Ljøkelsøy
PRODUKSJONSSJEF Frode Fridtjofsen
PRODUSENT, INSPISIENT, TURNELEDER Wenche Bakken
SCENEMESTER / SNEKKER Magne Jøsevold
LYDTEKNIKER Frode Fridtjofsen
SMED Herlof Øverdal
REKVISITØR Sissel Heien og Mariann Rostad
KOSTYMEMAKER Halvard Leirvik og Kari-Britt Nilsen
MASKØR Tove Solbakk
MARKED Trine Rimer, Tove Hovind, Tina Ditlefsen, Hilde Karin Skreslett og Yngvild Berg Keilen
PLANSJEF Jim Ove Marthinussen
VARIGHET Ca. 75 minutt
URPREMIERE 3. desember 2022

Takk for lånet av «Nordnorsk julesalme" skrevet av Trygve Hoff og "Nå kommer jula til alle" av Ellen Sofie Hovland.

Det benyttes blinkende lys under forestillingen.

Ujul er en samproduksjon mellom Moddi, Nordland Teater og Arktisk filharmoni.

julehefter, reservepærer til juletrelys, julegavepapir, gavebånd, til og fra-lapper, fakkelbokser, julenek, juletre, julestjerne (blomsten), julestjerne (sånn i vinduet), batterier, melis, krumkaker, berlinerkranser, sandkaker, fattigmann, goro, serinakaker, sirupsnipper, kokosmakroner, hasselnøtter til nøttesteik, sitron, lettkokte havregryn, håndsåpe, grønnsåpe og underlivssåpe.

God Jul

nordlandteater.no Design og koding:
David André Erichsen
daesign.no