Foto: Christophe Loiseau

Moby Dick

En svimlende odyssé om den menneskelige natur

PREMIEREN på verdsturneen til Plexus Polaires ‘Moby Dick’ på Nordland Teater var ulikt alt anna eg har sett, og ei oppsetjing som slo meg i bakken. Det var ei framsyning så gjennomført, så vakker og visuell, så djuptgripande og så komplett at eg har vondt for å finne ord»

Amund Grimstad i Klassekampen,oktober 2020.

Grimstad, som til tross for koronapandemien, så rundt 60 forestillinger i 2020, mener Moby Dick er noe av det beste han har sett noen gang.

Dagsavisens kulturjournalist Mode Steinkjer rangerer oppsetningen som en av årets beste teateropplevelser: «Det er så imponerende utført og så visuelt ambisiøst at man mister pusten når man skjønner hva man er vitne til.»

Til tross for gode anmeldelser satte koronapandemien en bråstopp for turneen som var planlagt i Nordland i 2020, og deretter i utlandet. Men nå løfter vi blikket framover og gjør det vi kan for å sette opp forestillingen igjen i 2021. Flere bør få sjansen til å oppleve magien.

Få har skildret kampen mellom menneske og natur som Herman Melville gjør i Moby Dick, det litterære mesterverket om den eldgamle, hvite hvalen som leder kaptein Akab og hans besetning mot undergangen og sitt eget indre mørke.

Vår versjon er tolket av regissør Yngvild Aspeli og den franske teatergruppen Plexus Polaire i samarbeid med Nordland Teater og Figurteatret i Nordland m.fl. Et utsøkt visuelt samspill som kommer godt med når Moby Dick skal loses i havn med syv skuespillere, femti detaljrike dukker i ulike størrelser, intrikate videoprojeksjoner, et «druknet» orkester og en hval i ekte størrelse.

Turneen i Nordland, som skulle gjennomføres høsten 2020, er flyttet til 25. aug - 15. september 2021. Nypremieren blir i Mo i Rana 23. august 2021.

Varighet 90 min
Premiere 9. oktober 2020, turné i Nordland høsten 2021
Av Plexus Polaire – Yngvild Aspeli
I samarbeid med Nordland Teater og Figurteatret i Nordland
Medvirkende Andreu Martinez Costa (ES), Maja Kunsic (SL), Daniel Collados (FR/ES), Sarah Lascar (FR), Viktor Lukawski (PL/CA), Alice Chené (FR) samt Pierre Deverine (FR)/Rune Løding (NO) som deler på rollen som Ishmael.
Regi Yngvild Aspeli (NO/FR)
Musikk/komposisjoner Guro Skumsnes Moe, Ane Marthe Sørlien Holen, Håvard Skaset (NO)
Kostymer Benjamin Moreau (FR)
Dramaturg Pauline Thimonnier (FR)
Scenografi Elisabeth Holager Lund (NO/DK)
Lysdesign Xavier Lescat og Vincent Loubière (FR)
Lyd Raphael Barani
Produsent Claire Costa
Video David Lejard-Ruffet (FR)
Regi-assistent Pierre Tual (FR/BE)
Figurer Polina Borisova (RU/FR), Sebastien Puech (FR), Manon Dublanc (FR), Elise Nicod (FR), Yngvild Aspeli (NO).
Norsk oversettelse av "Moby Dick" Bjørn Alex Herrman
Norsk gjendiktning av utdrag fra «Les Fleurs du mal» av Charles Baudelaire. Ragnar Olsen

Ingen visninger er planlagt.