Foto: Bjørn Leirvik. Montasje: David A. Erichsen.

Virginias julebrev

En herlig førjulsforestilling. Perfekt å se sammen med noen man er glad i.

Finnes julenissen?

For tredje gang setter vi opp denne søte forestillingen, som vi nå med stolthet kan kalle en juletradisjon. Mange har etterspurt den populære forestillingen, og NT ung skuffer ikke sitt publikum i år heller.

Virginias julebrev er basert på historien om Virginia O’Hanlon, ei jente på åtte år som levde i New York for over 100 år siden.

Som så mange andre barn lurte Virginia på om julenissen virkelig finnes. Derfor skrev Virginia et brev til redaktøren i avisa The New York Sun, for å få et sikkert svar. Dagen etter kunne innbyggerne i New York lese svaret på Virginias spørsmål i en lang leder skrevet av journalisten Francis Church, et svar som konkluderte med setningen: ”Yes, Virginia, there is a Santa Claus.”

Svaret som sto på trykk dagen etter var ikke bare utfyllende og vakkert, det var også ærlig og filosofisk. Det enkle svaret, ”Ja, Virginia, julenissen finnes”, ga rom for å svare på et mye mer komplisert spørsmål, nemlig hva det vil si å tro.

Vår Virginia kommer fra fattige kår, og lever sammen med sin pappa og sin annerledes storebror som hun må passe på hver dag. Gjennom deilige fortellinger og gleden over at det snart er jul, er verden slettes ikke så verst å leve i. Men Nina Katarina som får alt hun peker på i butikken, tror ikke på julenissen og syns at Virginia er dum. Deilige juletanker blir triste, tenk om julenissen ikke finnes?

Virginia bestemmer seg for å bevise at Nina har feil... og hva er det pappa alltid sier… Det som står i avisa er sant….

Den sanne historien om Virginia som i 1897 skrev dette brevet, har for lengst blitt en kjent og kjær del av amerikansk juletradisjon. Virginias brev var kortfattet, men det må likevel ha rørt ved noe dypt i avisas redaksjon.

En sjarmperle fra NT ung. Perfekt å se før juletiden med noen man er glad i.

Anbefalt for barn fra 5 år.

Varighet 65 minutter
Premiere 29.11.2020
Av Kjersti Haugen og Mads Bones. Bearbeidet av Kristin Jørgensen for NT Ung.
Medvirkende Utøvere fra NT Ung, Andreas Kolstad, Stein Elvestad, Kristoffer Hjulstad, Cecilie Jørstad og Ingrid Elstad.
Regi Kristin Jørgensen
Scenografi Hilde Ira Torvenes
Lysdesign Johan Haugen
Musikk Sissel Brean