Foto: Yngvild Keilen

War Travels - Granitt

En krigsfanges drøm om frihet og fremtiden

Alt som følger er en kamp mot nazisme, ødeleggelse, forsvinning og glemsel. Det er kampen for å overleve, hjelpe, redde, frigjøre, belyse, rømme og fly. Og om å elske, og å elske en som heter Erika.

Granitt er en krigsfanges drøm om frihet og fremtiden. Om hans lengsel etter hjemlandet, sitt morsmål og sin mors armer. Han tørster etter musikk, poesi og kunst, -tørster etter billedligheten i det norske landskapet. I dette kalde og utilgivelige landet vokser det en enslig furu på den norske, nakne granitten. I det samme naturskjønne og råe landskapet bukter den blodige Nordlandsbanen seg fram, liv etter liv.

I denne sterke monologforestillingen, løst basert på boken med samme navn, kommer vi i møte med den menneskelige solidariteten under andre verdenskrig. Solidariteten som videre ble et viktig grunnlag for vennskapet mellom jugoslaver: bosniere, serbere, montenegrinere, kroater, og nordmenn. Et vennskap som den dag i dag fortsatt vokser og blomstrer.

Om blodveien og Nordlandsbanen

Under andre verdenskrig ble det opprettet over 500 krigsfangeleirer i Norge, brorparten av disse i de 3 nordligste fylkene, Nordland, Troms og Finnmark. Hitlers mål om å utarme Norge krevde iverksettingen av et enormt infrastrukturprosjekt uten tilstrekkelig arbeidskraft. Løsningen ble slavearbeid fra krigsfanger som bygget bane og vei som ennå er i bruk i dag.

War Travels

Forestillingen har urpremiere under Bodø2024 i forbindelse med Kulturhovedstadsprosjektet War Travels som søker å dramatisere regionens underkommuniserte og nærekrigshistorier langs Nordlandsbanen.

Forestillingen settes opp i sammenheng med Sona/Zona, Kappe Land og Narvik.

Ønsker du å se alle fire War Travels forestillingene i juli og august 2024 anbefaler vi early bird War Travel pass til kr 675.

NB: Begrenset antall i salg

Urpremiere Mosjøen 23. juli 2024
Varighet 45 minutter
Av og med Iso Porović
Baser på "Granit" av Derviš Imamović
Regi Birgitte Strid
Scenograf og kostymedesigner Birgitte Strid
Lysdesign Johan Haugen
Produksjonssjef Karoline Solbakken
Inspisient Wenche Bakken
Lydtekniker Aksel Bakken
Lystekniker Johan Haugen
Video og animasjon Yngvild Keilen
Kostymemaker Halvard Leirvik
Rekvisitører Grete Larssen og Sissel Heien
Smed Herlof Øverdal
Snekker Magne Jøsevold
Plansjef og turneplanlegger Jim Ove Marthinussen
Marked Trine Rimer, Tina Ditlefsen, Hilde Karin Skreslett, Tove Hovind og Yngvild Keilen
Les mer

Medvirkende:

nedlastbare bilder og filmer: