Foto: Bjørn Leirvik

War Travels - Sona/Zona

Hva skjer når man setter menneskeverdet til side?

Ordinær 300 Under 30 240 Honnør 240 War Travel pass 675

Nazistenes raseideologi førte til at de andre ble dehumanisert og fratatt sitt menneskeverd. Med utgangspunkt i russiske krigsfangers bygging av Nordlandsbanen presenterer Nordland Teater en forestilling om voldens mentalitet.

Tematikken i SONA/ZONA er spennende og omfattende og har en lokal forankring og inspirasjon. Derfor introduseres publikum gjennom et foredrag og en unik utstilling i forbindelse med forestillingen. Det vil gi innblikk i en mørk del av historien til Mo i Rana og Nordland.

Forestillingen er en sterk og atmosfærisk opplevelse Foto: Bjørn Leirvik

Ord fra regissøren

Terje Skonseng Naudeer, regissør og scenograf

Fangeleirene mellom Mo i Rana og Fauske ble etablert for å utnytte arbeidskraften til russiske krigsfanger. Omgitt av de samme fjellene vi ser opp på i dag prøvde fangene å holde ut. Grov vold, bitende kulde og sult tok livet av mange krigsfanger som etter Genèvekonvensjonen hadde krav på beskyttelse. Hitler og nazistene delte opp mennesker i herrefolk og undermennesker og rangerte dem etter rase. Dette fikk enorme konsekvenser for hvordan tyskerne opptrådte som okkupant og krigførere. Det var et ønsket utfall at slaverne skulle dø. Om det skjedde gjennom sult, mishandling, regelrette drap eller at de arbeidet seg i hjel var mindre viktig. De var forbruksvare.

I SONA/ZONA tar instruktør Terje Skonseng Naudeer oss med til et sted hvor vi møter ulike skikkelser. Både de destruktive som tar liv og de livskraftige som overlever mot alle odds.

En musikkvideo av COIL, en fotobok med bilder fra Sibir, Nordlandsbanen. Dette var utgangspunktet for teaterforestillingen Sona/Zona.

I musikkvideoen møter vi unge gutter og menn fengslet under ekstreme forhold i et øst-europeisk land. Boken Zona viser oss bilder fra sibirske fengsel som fortsatt eksisterer den dag i dag.

«Om de arbeidet seg i hjel var mindre viktig»

Og så vår egne nære historie: Nordlandsbanen.

Russiske krigsfangers lidelse under andre verdenskrig foregikk her hos oss. NSB (nå Vy) sitt samarbeid med de tyske okkupantene faller dessverre rett inn i denne forestillingens tema; hva skjer når man setter menneskeverdet til side?

Sona/Zona er ikke laget for å stille konkrete spørsmål eller gi oss utfyllende svar, men for å minne oss på hva som har skjedd, skjer nå og kan skje igjen.

Et innblikk i en mørk del av vår historie. Foto: Bjørn Leirvik

WAR TRAVELS

Forestillingen har nypremiere under Bodø2024 i forbindelse med Kulturhovedstadsprosjektet War Travels som søker å dramatisere regionens underkommuniserte og nære krigshistorier langs Nordlandsbanen.

Forestillingen er flerspråklig, og settes opp i sammenheng med Narvik, Kappe Land og Granitt.

EARLYBIRD FESTIVALPASS

Ønsker du å se alle fire War Travels forestillingene i juli og august 2024 anbefaler vi early bird War Travel pass til kr 675.

NB: Begrenset antall i salg

Nypremiere Narvik Kulturhus 23. juli 2024
Varighet 80 min
Regi og scenografi Terje Skonseng Naudeer
Lysdesign Johan Haugen
Lyddesign Jim Oddvar Hansen
Medvikende Piotr Misztela, Terje Ranes og Preben Lillebø Rongve
Produksjonssjef (2024) Karoline Solbakken
Turnéleder Vegar Angel N. Andreassen
Lystekniker Vegar Angel N. Andreassen
Plansjef og turnéplanlegger Jim Ove Marthinussen
Rekvisitør Grete Larssen og Sissel Heien
Kostyme Halvard Leirvik
Snekker Magne Jøsvold
Smed Herlof Øverdal
Marked Trine Rimer, Hilde Karin Skreslett, Tove Hovind, Tina Ditlefsen og Yngvild Keilen
Samarbeid Bodø 2024
Støttet av Samfunnsløftet
Takk til: Nasjonalbiblioteket, Blodvei - museet, Rana Vulk, Alf Kristian "Kikkan" Pedersen, Kjell Sommerseth, Michael Stokke, Johnny Thørnquist, Eirik Audonson Skaar og Arild Smeby
Les mer

Medvirkende:

nedlastbare bilder og filmer: