Foto: Jørgen Mathisen

Vinterlys 2020: Det blå folket

Det blå folket vekker menneskene

«Det blå folket» skal ikke menneskene se. De reiser rundt i en båt høyt oppe på himmelen og driver blant annet med sky-jakt, for at menneskene skal få oppdage vakre stjerner. Men en dag oppdager de noe forferdelig, en stygg svart sky. Det viser seg at den stammer fra Karamellfabrikken, og Det blå folket må ned på jorda for å hjelpe til. Der treffer de Borgermesterinnen og hennes borgere, som ikke er så interessert. De er mest interesserte i å bevare parkeringsplassene sine, og ellers sover de.

Aksjon må til, menneskene må vekkes, og det skjer med et stort brak fra Vekkemaskinen. Menneskene forstår elendigheten og direktøren for Karamellfabrikken får svi, men egentlig hjelper det ikke så mye på de stygge svarte skyene. Men folket er i alle fall vekket og det blir nok andre forhold hos dem heretter.

Historien er Tor Åge Bringsværs, sceneversjonen som NT Ung står for nå under Vinterlys er deres egen, godt hjulpet av regissør Kristin Jørgensen. Og for en flott forestilling det har blitt – se selv i dag, tirsdag kl. 18.00 og i morgen kl 17.00.utmerket. Et tjuetalls ungdommer fra 13 til 17 år har jobba intenst med stykket i mange uker, og resultatet er blitt flott. De har stått for det aller meste selv, og spiller utmerket. Stykket foregår i sirkel rundt i rommet med publikum i midten, og for de minste blant dem skal det være lov å gå rundt litt mens de opplever eventyret.

En artig vrei på hvordan miljøproblemer kan oppdages og takles når menneskene bare blir våkne.

- Kulturjournalist Jørgen Mathisen

Vinterlys 2020: Skape(t)

Ti ungdommer fra Nesna har laget et oppsiktsvekkende bra stykke teater. De er i alderen 14 til 19 og sammen har de skapt et verk som burde ha fått enda videre oppmerksomhet enn det allerede har.

Vinterlys: Fem produksjoner på sju dager

Alle på Nordland Teater har det travelt under Vinterlys. Noen har det litt ekstra travelt.

Vinterlys: Solveig

Ensomhet er ille, å bli sviktet ikke noe bedre – men Solveig overlever. Miriam Jacobsen Sollie har laget en av de mange små, interessante forestillingene under årets Vinterlys.

Vinterlys 2020: Visste du at alle har en liten dør bak øret

Gjennom den døra kan man gå inn til tankene sine, og gjennom den kommer også ens tanker ut i verden. Mandag og tirsdag lærer Annlaug Børsheim og Vibeke Flesland Havre alle som vil mer om dette. En musiker og en skuespiller som har laget barneteater i tre episoder.

Vinterlys: Love me Tinder

Få folk til å le, så blir det suksess.

Vinterlys: Normaliteten

Å gå nye, rare, uforståelige opplevelser i møte er helt normalt!

Vinterlys: Blå åker - en humoristisk thriller om kvotebaroner

Vi du underholdes og le og samtidig få noen aha-opplevelser om en høyst aktuell og viktig problematikk du ganske sikkert vet lite om, kan det første gjestespillet på den første dagen av årets Vinterlys anbefales.