Foto: Jørgen Mathisen

Vinterlys 2020: Skape(t)

Ti ungdommer fra Nesna har laget et oppsiktsvekkende bra stykke teater. De er i alderen 14 til 19 og sammen har de skapt et verk som burde ha fått enda videre oppmerksomhet enn det allerede har.

Høyst fortjent ble de plukket ut til å representere Nordland i den landsdekkende DUS-festivalen på Det Norske Teatret 9. - 11. mai.

DUS står for Den Unge Scenen og er et tiltak for å bedre kvaliteten på ungdomsteater i Norge. De ti ungdommene på Nesna har virkelig gjort det. Publikum måpte først, og jublet etterpå, da forestillinga ble vist i Kammersalen onsdag kveld. Alle som har anledning og alle som er det minste interessert i hva unge teater-talenter kan få til, bør gjøre sitt til å sprenge den salen når «Skape(t)» vises for andre og siste gang torsdag 13. februar.

Ungdommene fikk en slags oppgave, et tema, som gikk på ‘grenser’ og ‘respekt’. Så begynte «formingsarbeidet» gjennom et felles gruppearbeid. Det har blitt til en forestilling der ungdommene selv framstiller problemstillingene knyttet til begrepene gitt i oppgaven, og de gjør det på en fantastisk smart og god måte. Masse fine symbolske og vel koreograferte bevegelser, masse korte scener og hurtige stemnings- og tidsskift, en enkelt men smart scenografi. I den er et skap sentralt som skuespillerne kommer ut fra og går inn i, uten at det nødvendigvis har med «å komme ut av skapet» å gjøre. Utenpå skapet kommer det stadig flere viktige ord som alle slutter på -skap og som alle har med temaet å gjøre: fellesskap, vennskap, kunnskap, selskap, vitenskap og galskap.

Nøkkelordet er respekt – når og hvordan får man det, og hvor går grensene for det tålelige i ungdoms hverdagsliv. «Evige» spørsmålsstillinger og til stadighet aktuelle – og måten de ti ungdommene fra Nesna har løst dette på scenen er oppsiktsvekkende bra. «Skape(t)» er regissert og gitt manus-hjelp av Ingvild Sivertsen og Anne-Lise Wie, men i utgangspunktet er det ungdommene selv som står bak både idé og gjennomføring.


Bildetekst gruppebilde:

Dette er gjengen som står bak «Skape(t)». Fra venstre framme Agate Bergland, Martine Bye, Kine Louise Nikoline Forsbakk Jacobsen (lyd- og sang), Tea Eline Jarholm Mehus, Elise Grønning Rindahl, Vårin Lyng Ulriksen. Bak dem står Erik Brodersen Henriksen, Johannes Heiskanen og Vinjar Lyng Ulriksen.

- Kulturjournalist Jørgen Mathisen

Vinterlys 2020: Det blå folket

Det blå folket vekker menneskene

Vinterlys: Fem produksjoner på sju dager

Alle på Nordland Teater har det travelt under Vinterlys. Noen har det litt ekstra travelt.

Vinterlys: Solveig

Ensomhet er ille, å bli sviktet ikke noe bedre – men Solveig overlever. Miriam Jacobsen Sollie har laget en av de mange små, interessante forestillingene under årets Vinterlys.

Vinterlys 2020: Visste du at alle har en liten dør bak øret

Gjennom den døra kan man gå inn til tankene sine, og gjennom den kommer også ens tanker ut i verden. Mandag og tirsdag lærer Annlaug Børsheim og Vibeke Flesland Havre alle som vil mer om dette. En musiker og en skuespiller som har laget barneteater i tre episoder.

Vinterlys: Love me Tinder

Få folk til å le, så blir det suksess.

Vinterlys: Normaliteten

Å gå nye, rare, uforståelige opplevelser i møte er helt normalt!

Vinterlys: Blå åker - en humoristisk thriller om kvotebaroner

Vi du underholdes og le og samtidig få noen aha-opplevelser om en høyst aktuell og viktig problematikk du ganske sikkert vet lite om, kan det første gjestespillet på den første dagen av årets Vinterlys anbefales.