Foto: Bjørn Leirvik

Giedtine – hvem eier vinden?

Omdiskutert aktuell tematikk

Oppdatert 23. sep. 2020 kl. 9.30

Mens restene av den tropiske stormen Sally avtar i Nordland, bygger Åarjelhsaemien Teater og Nordland Teater opp til premiere på «Giedtine – hvem eier vinden". En forestilling som handler om nettopp miljøkamp, skriver markedssjef ved Nordland Teater, Trine Rimer i ei pressemelding.

På fredag 25. september har forestillingen premiere på Fru Haugans Hotel i Mosjøen. Her går debatten allerede heftig angående vindkraftutbygging på Øyfjellet. For hvor langt skal vi egentlig strekke oss for å eie vinden på jakt etter mer fornybar energi?

– Forestillingen handler om samers rettigheter og kjærlighet mellom mennesker og natur. En av samtidens viktigste diskusjoner er nettopp hvordan vi forholder oss til naturen, sier Rimer.

Hun legger til at vi bor i en region hvor vi alltid har levd av og med naturen for å skape arbeidsplasser og gode lokalsamfunn.

– Det er mye vi ikke ser eller har svaret på, og mange interesser er satt under press. Her har teatersjefene og regissøren virkelig utfordret skuespillerne og publikum rundt en omdiskutert aktuell tematikk. Dersom teater kan bidra til å skape et lite rom for god debatt, er jeg fornøyd.

På sørsamisk betyr Giedtine “som et reingjerde”, det er også brukt som et speilbilde av den kinesiske krittringen i stykket. Denne delen av forestillingen tar utgangspunkt i et eldgammelt kinesisk eventyr om hvem som eier barnet. Det blir dramatikk og overraskelser, lover Rimer.

Noen undrer seg kanskje på om det blir teater i høst og vinter, og hva som skjer med kulturtilbudene i disse tider. Svaret er ja, vi er i full gang. Dørene er åpnet. Om enn med begrenset antall plasser på grunn av smittevernet. Snakker forestillingen til deg, anbefaler jeg at du skaffer deg billett raskt. Premieren i Mosjøen og første forestilling i Mo i Rana er allerede utsolgt. Vi ser at publikum gjerne vil tilbake, i trygge omgivelser. Det er gledelig, avslutter Rimer.

Les mer om forestillingen, se turneruten og bilder fra forestillingen her.

GAVETIPS

Kjøp gavekort eller Vinterlyspass

Gir vi kjærligheten for lett opp i dag?

Burde vi holde mer fast?

Henstilling til publikum

Forholdsregler smittevern

Kjærlighet er tema

for teateråret 20/21

Signerer avtale

Nordland Teater og Vitensenter Nordland sammen om Barnas Vinterlys

Et langt liv på scena

Vi hedrer Andreas Kolstad

Jubileumsboka hjem til deg

40 års teaterhistorie og møter med spennende mennesker.