LAGE TEATER SOM ÅPNER MENNESKENES HJERTER. Av og til er det vel dette vi håper på når vi velger et stykke, og lager en forestilling, skriver Morten Borgersen.
Det er en omskrivning av mottoet til hovedpersonen i denne musikalen, dirigenten og komponisten Daniel Dareus. Han vil lage musikk som åpner menneskenes hjerter.
Daniel gjør et oppbrudd fra suksess ute i den store verden, og drar tilbake til stedet hvor han vokste opp. Hjemvendingen består av tvil og tro, var valget han tok riktig? I dette spennet oppstår både kjærlighet, mellommenneskelighet og kreativitet. I Daniel, og i menneskene han møter.
Gradvis åpner han opp for følelsene sine, og frigjør seg selv, og blir i stand til å skape igjen. Hjemstedet til Daniel er et lite sted der bygdedyret råder. Men han er også nesten en slags befrier, for gjennom musikken forløses menneskene han møter, og de åpner seg for ham. De lærer noe om toleranse, og empati. Om hva musikken kan frigjøre slik at du kommer i kontakt med den du egentlig er.
KORTRADISJONEN STÅR STERKT
I Norges korforbund finnes 30.000 medlemmer, fordelt på 1.000 kor og grupper. Korrøttene i Norge går helt tilbake til midten av 1700 tallet. Knyttet opp mot det nasjonalromantiske, og en form for folkeopplysning i forhold til dannelse og kultur. Og selvsagt i tilknytningtil kirke, menighetsliv og bedehus. Den tredje delen av kortradisjonen handler om dannelsen av kor innen arbeiderbevegelsen. Bare i Nordland fylke finnes det visst ca 29 kor.
MUSIKK ER UNIVERSELL
«Så som i himmelen» handler om kjærlighet og død, savn og svik, ensomhet og sorg, mobbing, og overgrep. Gjennom de sterke følelsene, og de store ordene. Det brukes klisjeer.
Vi skal ikke alltid undervurdere klisjeene. Selv om vi i teatret ofte kan være redde for dem. Noen ganger skal vi faktisk ta de på alvor. Som i dette tilfellet. Gå inn i dem. Forsvare dem. Gi dem en verdi. I dette universet skal vi ikke ironisere over klisjeene eller personene.
Leo Tolstoj har skrevet:«Musikk får meg til å glemme virkeligheten. Den tar meg med til et sted som bare er mitt. Musikken påvirker følelser jeg ikke visste at jeg hadde, og gjør at jeg forstår noe jeg ikke forsto, den gir meg krefter jeg ikke visste om.»
Musikk er universell, den trenger ikke alltid ord. Den åpner hjertene. Da kan det føles nesten som å være i himmelen.
LES OGSÅ: Om forestillingen, turneen og tilgjengelige billetter.
FAKTA
Utdannet ved Statens Teaterhøgskole. Har arbeidet ved de fleste av landets teatre, i tv og film som skuespiller fra 1970. Teatersjef fra 1991-2008 ved Teatret Vårt i Molde, Teater Ibsen i Skien og Den Nationale Scene i Bergen.
Regissør siden 1986 for rundt 50-60 forestillinger ved Teatret Vårt, Teater Ibsen, Den Nationale Scene, Nationaltheatret, Det Norske Teatret, Oslo Nye Teater, Haugesund Teater, Riksteatret, Kilden teater og konserthus, og Nordland teater i 2017 med Tre Søstre av Anton Tsjekov.
Andre dramatikere han har regissert er blant annet Henrik Ibsen, Jon Fosse, Lars Noren, Samuel Beckett, William Shakespeare og Ingmar Bergman.
Borgersen har hatt dramatisering og regi av Agnar Mykles Lasso rundt fru Luna og Sangen om den røde rubin, Bergljot Hobæk Haffs Skammen og Johan Borgens Lillelord. I Russland på Maksim Gorkij teater i Vladivostok regi av Anna Karenina av Leo Tolstoj og Et dukkehjem av Henrik Ibsen.
I tillegg har han skrevet to romaner: Jeg har arvet en mørk skog, 2012, og Forestillinger, 2014. Faktaboken: Våre stemmer, 2015. I april kommer en ny bok.
Ungdomsteater leverer overbevisende
Fra en dag til en annen ble livet forandret.
Dette er drømmejobben!
Utvik Senior premiere på Festspillene i Nord-Norge
begrenset antall billetter i salg nå
og få oppdateringer rett i innboksen
Brev til våre folkevalgte
en maktforskyvning fra kulturinstitusjoner til direktorat
Tusen takk. Det er skikkelig stas.
Kulturens kraft påvirker oss
musikkteater av Åarjelhsaemien Teatere
24. og 27. januar kl 19:00
Ny dato: 18.-24. september
Birgitte Strid
med gode støttespillere
Lars Lerin
Nordland Teater, Mo i Rana
en annerledes Julekalender
Terje Skonseng Naudeer
Kjersti Elvik
som du tar med deg resten av livet
Omdiskutert aktuell tematikk
Burde vi holde mer fast?
Henstilling til publikum
for teateråret 20/21